Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας is located in Καβάλα
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
Είδοςνοσοκομείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°56′18″N 24°22′43″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Καβάλας
ΤοποθεσίαΆγιος Σύλλας Καβάλας
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας είναι νοσοκομείο στην Καβάλα. Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με συνολική χωρητικότητα 375 κλινών και ανθρωπίνου δυναμικού 975. Αποτελείται από 2 κτίρια που συνδέονται.

Το πολυώροφο κτίριο του νοσοκομείου εγκαινιάσθηκε στις 3 Ιουλίου 2010 για να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες του που ήταν διάσπαρτες σε τέσσερα κτίρια. Καλύπτει 37504,11m2. Έχει τέσσερις τομείς, τον Παθολογικό με έντεκα κλινικές, τον χειρουργικό αποτελούμενο από δέκα κλινικές, τον εργαστηριακό με εννέα κλινικές και τον ψυχολογικό.

Στο παρελθόν το νοσοκομείο στεγαζόταν σε κτίρια στο Σανατόριο[1] και δίπλα στα ναυπηγεία Καβάλας στο καρνάγιο.

Η Νοσηλευτική ιστορία της πόλης τοποθετείται την περίοδο 1899-1900. Τότε, σύμφωνα με τον κώδικα Αντιπροσωπείας και Δημογεροντίας Καβάλας 1895-1908, στις 27 Ιουνίου 1899, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της πόλης, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρού, ανακοινώνει στο Σώμα ότι "...ο εκ των φιλογενών πολιτών κύριος Σπύρος Αθανασίου Σεκερτζής αναλαμβάνει την ιδιάν δαπάνη αποπεράτωσης του Νοσοκομείου και την κατα δυνατόν προικοδότηση του...". Τα εγκαίνια του τότε νοσοκομείου, με το όνομα "Ευαγγελισμός", γίνονται στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το πολιτιστικό κέντρο Πυθαγόρας, στις 19 Αυγούστου 1900. Σε αυτό το κτίριο λειτούργησε μέχρι και το 1915, οπότε και μεταφέρθηκε στο κτίριο που λειτουργούσε το νοσοκομείο της Οθωμανικής Κοινότητας (Gureba), λόγω κτιριακής ανεπάρκειας. Μετά το τέλος της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής το 1918, το κτίριο ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά ανακατασκευάστηκε το 1919 από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Για να τον τιμήσουν για την προσφορά, οι αρχές της πόλης ονομάζουν τον δρόμο που περνάει μπροστά από το νοσοκομείο "Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού". Παρά την μετονομασία του δρόμου σε Νυρεμβέργης, η ονομασία του δρόμου παραμένει για τον κόσμο και χρησιμοποιείται ως σήμερα.

Εως τότε, η διοίκηση του νοσοκομείου προεδρεύοταν από το Δήμο Καβάλας. Το 1953, εκδίδεται νόμος με ΦΕΚ 254/18-09-1953, και αριθμό 2592, "Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντιλήψεως", που προβλέπει την κρατικοποίηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το νοσοκομείο Καβάλας υπάγεται σε αυτόν τον νόμο, σύμφωνα με απόφαση που δημοσημοποιήθηκε το 1954. Με το ΦΕΚ 40/1-2-1956 "Περι αναμορφώσεως του Οργανισμού του Δημοτικού Νοσοκομείου Καβάλας", το νοσοκομείο γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αποκτά το όνομα "Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας". Στα μέσα του 1958, αρχίζει η μετακόμιση του νοσοκομείου στην πρώην κλινική του Ψυχού στην περιοχή Αγίου Γεωργίου, η οποία ολοκληρώνεται το 1959. Στατιστικά, πριν ακόμα κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο, στο τότε Νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύονταν 2465 ασθενείς. Το 1960, υπό προεδρία του πρωθυπουργού Κωσταντίνου Καραμανλή, συγκαλείται σύσκεψη από την οποία προκύπτει απόφαση για την "...εναρξη των εξής νέων  έργων: 1) Γενικόν Νοσοκομείον Καβάλας, δυνάμεως 150 κλινών. σύνολο δαπάνης 18 εκατ. δρχ..." Η Θεμελίωση του έργου γίνεται την ίδια χρονιά από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, το οποίο ολοκληρώθηκε σε 2.5 χρόνια και το 1963 το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί τελικά με δύναμη 200 κλινών. Λειτουργούν τα τμήματα Μαιευτικό, Παιδιατρικό, Παθολογικό, Ορθοπεδικό, Νευρολογικό, ΩΡΛ, Χειρουργικό και Ακτινολογικό. Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Οκτωβρίου 1963.

Σε παρόμοιες με τις περιγραφείσες συνθήκες συνεχίστηκε η λειτουργία του νοσοκομείου  μέχρι και πρόσφατα, οπότε έγινε και η μετακόμιση στο νέο σύγχρονο κτίριο του Αγ. Σίλα. Το αίτημα για την ανεύρεση χώρου που θα κάλυπτε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες υπήρχε για περίπου 40 χρόνια. Πρωτοεκφράστηκε σε άρθρα εφημερίδων (Πρωινή, 11-12-1969) αλλά και σε έγγραφα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (14-04-1970), όπου αναφέρεται ότι "..η ακριβής θέση ονομάζεται Βραχος Καστανιάς και έχει έκταση 170 στρέμματα..". Τον Ιανουάριο του 1972 με το ΦΕΚ 2/10-1-1972 οριστικοποιείται η αναγκαστική απαλλοτρίωση στην ορισθείσα έκταση, και το Δημόσιο καταθέτει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 4.300.000 δρχ προς αποζημίωση των ιδιωτών ιδιοκτητών έκτασης στην περιοχή.

Πηγή: "Νοσοκομείου... Μνήμες", Νίκος Θ. Τσουμπάκης - Κομνηνός Γ. Απότας, Δημωφέλεια - Δήμος Καβάλας 2010

Κτιριακός Εξοπλισμός - Εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιές Εγκαταστάσεις

To Γενικό Νοσοκομέιο Καβάλας στο παρελθόν ήταν εγκατεστημένο σε τέσσερα κτίρια, με χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του κεντρικού κτιρίου και των τριών παραρτημάτων περί τα τρία χιλιόμετρα. Αυτό, καθιστούσε δύσκολη την ομαλή λειτουργία των κλινικών σε ότι έχει να κάνει με τον καταμερισμό ευθυνών και αρμοδιοτήτων του προσωπικού. Απαιτούνταν διπλάσιος αριθμός νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού αφού έπρεπε να βγαίνουν οι βάρδιες σε κλινικές και τμήματα που απέχουν μεταξύ τους σημαντικά και όφειλαν να είναι σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο. Το κεντρικό κτίριο κτίσθηκε το 1954, το Παράρτημα Α΄ το 1925, περιήλθε όμως στη δικαιοδοσία του Νοσοκομείου το 1983, το Παράρτημα Β΄ το 1975 και το Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων το 1990. Οι εγκαταστάσεις στεγασμένης επιφάνειας όλων των κτιρίων εκτείνονταν σε επιφάνεια 16.852,2m2.

Οι δραστηριότητες του Νοσοκομείου αναπτύχθηκαν σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις απρογραμμάτιστα, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες που σαν αποτέλεσμα είχαν την άμεση ανάγκη αναδιοργάνωσης. Τα κτίρια λόγω παλαιότητας απαιτούσαν μεγάλες συντηρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους, έτσι ώστε να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση μέχρι την μεταφορά στο καινούριο κτίριο του Νοσοκομείου.

Νέες εγκαταστάσεις

Το νέο νοσοκομείο Καβάλας θεμελιώνεται στις αρχές του Φεβρουαρίου 2004, στην περιοχή Βασιλάκη του Αγ. Σίλα Καβάλας. Οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν το 2010, και η μετακόμιση από τα παλαία κτίρια έγινε στις 03 Ιουλίου 2010. Ο λειτουργικός σχεδιασμός του έγινε με βασικό χαρακτηριστικό την ελαχιστοποίηση των οριζόντιων διατμηματικών διαδρομών. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 70.838m2 σύμφωνα με τους τίτλους κτίσης, ενώ σύμφωνα με την τελευταία τοπογραφική καταμέτρηση είναι Ε=60.338m2. Δυτικά συνορεύει με την Νέα Εγνατία Οδό Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και προς βορρά με περιφερειακή οδό που οδηγεί στην πόλη της Καβάλας. Το οικόπεδο έχει έντονες κλίσεις και το κτίριο τοποθετείται στο σημείο που το έδαφος έχει την ομαλότερη επιφάνεια, καλύπτωντας έκταση 8215,04m2. Τα θυρωρεία καλύπτουν επιπλέον 28,88m2 φέρνοντας την κάλυψη του οικοπέδου σε ποσοστό 13,7%.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια διαφορετικών υψών, συνδεδεμένα μεταξύ τους κεντρικά με ένα κτίριο που περιλαμβάνειτον κύριο κόμβο κατακόρυφων επικοινωνιών μέσω των ανελκυστήρων κοινού και προσωπικού. Το όλο συγκρότημα αναπτύσσεται εκατέρωθενδιαγωνίου (κατά 45ο) άξονα συμμετρίας. Με βάση την κλίση του οικοπέδου, το Νοσοκομείο είναι προσβάσιμο ισογείως σε δύο επίπεδα, στις στάθμες -1 και 0. Η στάθμη -2 είναι σε όλη της την επιφάνεια υπόγεια. Μεταξύ του Νοσοκομείου και των εισόδων δημιουργείται χώρος στάθμευσης 130 αυτοκινήτων, ενώ στο Ανατολικό τμήμα του οικοπέδου διαμορφώνεται και δεύτερο parking προσπελάσιμο από τον περιφερειακό δρόμο, 125 θέσεων. Οι θέσεις περιλαμβάνουν 9 θέσεις για ΑΜΕΑ.

Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου φτάνει τα 37504,11m2, των αιθρίων 352,4m2 ενώ ο όγκος είναι 131279,76m3.

  1. Κάτια Γιαννουκάκου. «Η θλιβερή ιστορία του Σανατορίου και το κουφάρι που μένει αναξιοποίητο μέσα στο δάσος». kavalanews.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]